Żywność wysokiej jakości
W województwie warmińsko-mazurskim działa ok. 26 tys. małych i średnich gospodarstw dostarczających żywność naturalną, tradycyjną i ekologiczną na bazie własnych surowców. Sieć rozwija się coraz dynamicznej - obecnie co jedenaste gospodarstwo ekologiczne w Polsce znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim (daje nam to drugie miejsce w kraju), a blisko 15 procent upraw rolnych, objętych systemem kontroli w rolnictwie ekologicznym, znajdowało się właśnie w naszym regionie. Z ekologicznych bogactw Warmii i Mazur czerpią firmy produkujące artykuły spożywcze i napoje – w regionie działa ich około 900.
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego w partnerstwie z samorządami miast i gmin, w których poszczególne wydarzenia mają miejsce, Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim, podmiotami zajmującymi się promocją żywności i Lokalnymi Grupami Działania oraz przy wsparciu stowarzyszeń, fundacji, etc., realizuje doroczny cykl kilkunastu kulinarnych wydarzeń, uzupełnionych kiermaszami żywności naturalnej, daje możliwość wypromowania niezaprzeczalnych walorów tradycyjnej i naturalnej żywności wysokiej jakości.
W tym roku w ramach Kalendarza imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego zaplanowano 18 imprez. Wydarzenia wpisane w Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego w 2018 roku odbędą się w wybranych miejscowościach regionu warmińsko-mazurskiego od końca czerwca do połowy września. Większość imprez odbędzie się latem, tak aby mogła w nich uczestniczyć jak największa liczba odwiedzających nasz region turystów. Organizacja wydarzeń przyczyni się do promocji żywności lokalnej, regionalnej wytwarzanej tradycyjnymi metodami.
Działanie to wpisuje się w realizację Strategii Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Województwa Warmińsko-Mazurskiego do 2025 roku, w której żywność wysokiej jakości została wskazana jako inteligentna specjalizacja, wyróżniająca nasz region spośród pozostałych oraz w realizację Programu rozwoju żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości w województwie warmińsko-mazurskim w latach 2016-2020.
Celem organizacji przedsięwzięć jest zwiększenie świadomości konsumentów poprzez zdobywanie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych i potrawach, przyrządzanych w gospodarstwach, przez lokalnych rzemieślników, kucharzy z gospodarstw agroturystycznych, restauracji. W celu zachowania niepowtarzalnych smaków i ochrony przed ich zapomnieniem, uczestnicy wydarzeń będą mogli zaprezentować regionalne produkty i potrawy, które tworzą kulinarne dziedzictwo regionu.
KALENDARZ IMPREZ REGIONALNYCH PROMUJĄCYCH ŻYWNOŚĆ NATURALNĄ, TRADYCYJNĄ, LOKALNĄ I REGIONALNĄ WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO
⇒ ŚWIĘTO INDYKA, Nowa Wieś pod Iławą - 24.06.2018 r.
⇒ XI MAZURSKI FESTIWAL RYBNY "RYBKĘ NA ZDROWIE" - Mikołajki, 07.07.2018 r.
⇒ MAZURSKIE ŚWIĘTO KASZY - Kętrzyn, 14.07.2018 r.
⇒ ŚWIĘTO GĘSI - Biskupiec Pomorski, 15.07.2018 r.
⇒ FESTIWAL DZIEDZICTWA KULINARNEGO WARMII MAZUR I POWIŚLA - Olsztyn, 21.07.2018 r.
⇒ FESTIWAL KULTURY MYŚLIWSKIEJ - Lidzbark Warmiński, 21-22.07.2018 r.
⇒ FESTIWAL SMAKÓW - Ostróda, 3-5.08.2018 r.
⇒ ŚWIĘTO MAZURSKIEGO KARTOFLAKA - Szczytno, 11.08.2018 r.
⇒ FESTIWAL WIEPRZOWINY - Działdowo, 11.08.2018 r.
⇒ REGIONALNE ŚWIĘTO ZIÓŁ - Olsztynek, 15.08.2018 r.
⇒ REGIONALNY FESTIWAL KLUSEK I MAKARONU - Nielbark, 26.08.2018 r.
⇒ ELBLĄSKIE ŚWIĘTO CHLEBA - Elbląg, 31.08.2018 r. - 02.09.2018 r.
⇒ WOJEWÓDZKI DZIEŃ PSZCZELARZA - Działdowo, 02.09.2018 r.
⇒ FESTIWAL RUNA LEŚNEGO - Pisz, 08.09.2018 r.
⇒ REGIONALNE ŚWIĘTO MIODU - Ełk, 15.09.2018 r.
⇒ FESTIWAL SERÓW I TWAROGÓW POLSKIEGO MLECZARSTWA - Olsztyn, 15-16.09.2018 r.
⇒ FESTYN DOŻYNKOWY W RAMACH DOŻYNEK WOJEWÓDZKICH - Olsztynek, 16.09.2018 r.