Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury to nowa sieć zrzeszająca lokalnych producentów żywności. Podczas minionej konferencji poświęconej zdrowej żywności wręczono pierwsze certyfikaty.
Poprzednia sieć, obejmująca producentów z Europy, zakończyła swoją działalność. Uroczyste rozdanie pierwszych certyfikatów nowej sieci odbyło się podczas konferencji pt. „Żywność Wysokiej Jakości na Warmii i Mazurach – dobre praktyki, oczekiwania i wyzwania”. Certyfikaty otrzymało 31 producentów żywności i restauratorów z regionu.
Celem dwudniowej konferencji dotyczącej żywności wysokiej jakości, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej była promocja nowej marki Warmii i Mazur – Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.
Pod koniec 2022 roku zarząd województwa podjął decyzję o niekontynuowaniu dalszej współpracy w ramach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle i nieprzedłużaniu licencji na używanie znaku Dziedzictwo Kulinarne przez samorząd województwa. Jednocześnie podjęto działania, by utworzyć nową markę regionu promującą i obejmującą szeroko pojęte dziedzictwo kulinarne.
Podczas konferencji wręczono certyfikaty pierwszym członkom sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Otrzymało je 31 podmiotów w kategorii: sprzedaż, gastronomia, producenci i przetwórcy oraz edukacja. Certyfikaty wręczała Sylwia Jaskulska, wicemarszałek województwa.
Nowa sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” ma na celu realizację następujących zadań:
1. rozwój i promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na lokalnych/regionalnych zasobach surowców, pochodzących z województwa warmińsko- mazurskiego;
2. rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności;
3. zachowanie, ochrona i dbałość o dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla;
4. współpraca oraz wymiana wiedzy i doświadczeń pomiędzy członkami Sieci;
5. promocja, wsparcie i rozwój członków Sieci;
6. wzmocnienie tożsamości lokalnej/regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla;
7. zapewnienie konsumentom/turystom regionalnej oferty kulinarnej;
8. podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez rozwój jego oferty kulinarnej;
9. wzmocnienie konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw;
10. zwiększanie zainteresowania konsumentów i producentów żywnością naturalną wysokiej jakości;
11. upowszechnianie i podnoszenie wiedzy na temat historii i tradycji kulinarnej Warmii, Mazur i Powiśla.
Członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”:
KATEGORIA: SPRZEDAŻ
1. Konfitura – kawiarnia cukiernia – ul. Niepodległości 3/3, 11-015 Olsztynek
KATEGORIA: GASTRONOMIA
2. Smażalnia Pluski – ul. Jeziorna 48/1, 11-034 Pluski
3. Karczma Skansen Olsztynek- ul. Leśna 23, 11-015 Olsztyn
4. Restauracja z Zielonym Piecem – ul. Floriana 1, 11-015 Olsztynek
5. Zajazd Wiejski Elżbieta Mieczkowska – Szczechy Wielkie 15, 12-200 Pisz
6. Gościniec Ryński Młyn – ul. Szkolna 3, 11-520 Ryn
KATEGORIA: PRODUCENCI I PRZETWÓRCY
7. Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła – 11-030 Purda 124a
8. Browar Kormoran Sp. z o.o. – al. gen. Wł. Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
9. Zakład Produkcyjno-Handlowy Mark – ul. Słowiańska 32A, 11-500 Giżycko
10. Różana Pasieka – Różynka 2, 11-008 Świątki
11. Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol – Kaborno 45, 11-030 Purda
12. Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie – Nowa Wieś Reszelska 10, 11-230 Bisztynek
13. Pasieka Pucer Dariusz i Małgorzata Pucer – Pastwiska 7, 11-410 Barciany
14. Wędzonki Warmińskie Anna Piotrowicz – l. Juliusza Słowackiego 16, 11-100 Lidzbark Warmiński
15. Gospodarstwo Rolne Nad Arem Izabela Ciesielska – Kierźliny 7; 11-010 Barczewo
16. Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz – Frygnowo 64, 14-107 Gietrzwałd
17. Tortolandia Ewa i Arkadiusz Jończyk – Garzewko 7A, 11-042 Jonkowo
18. Dobre Pola – Otręba 20, 13-306 Kurzętnik
19. Zakład Pasieka Wędrowna – ul. Rakowa 21, 10-185 Olsztyn
20. Bohdan Stankiewicz KRP EKO ZŁOTNA – Złotna nr 28 A, 14-300 Złotna
21. Firma Mark Łukasz Kiezik – ul. Suwalska 11, 11-500 Gajewo
22. Flis – Pol – ul. Topolowa 12, 14-140 Miłomłyn
23. Dzika Wędzarnia – Patryk Paszkiewicz, Nowa Wieś 25, 11-030 Purda
24. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku, ul. Wojska Polskiego 10; 19-400 Olecko
25. Gospodarstwo Pasieczne Mazurska Pasieka, ul. Zielona 3a 19-400 Olecko
26. Gospodarstwo Rybackie Szwaderki spółka z o.o., Swaderki 13a/1
27. „Qraś” Wędliny Catering Robert Kurko, ul. Wierzbińska 221, 12-250 Orzysz
28. POLKA Warmia sp. o. o., Kobiela 45; 11-106 Kiwity
29. Kozia Farma Złotna, Złotna 29, 14-300 Morąg
30. Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Gołogóra” Sp. z o.o.
KATEGORIA: EDUKACJA
31. Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Południowa Warmia”, Łajsy 3, 11-036 Gietrzwałd
Źródło: warmia.mazury.pl