Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do wzięcia udziału w XXIII. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów.

Konkurs odbędzie się 16 czerwca 2024 roku (niedziela) na terenie Starego Miasta  w Olsztynie podczas wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej”.

Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej. Podczas pierwszego etapu w Olsztynie – finału regionalnego – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napojów regionalnych i innych produktów oraz w kategorii na najlepszą potrawę regionalną.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na Wielkim Finale Konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. W tym roku na laureatów konkursu czekają nagrody pieniężne.

Zgłoszenia (w wersji edytowalnej) należy przesłać do  31 maja 2024 r. na adres dow@warmia.mazury.pl

Konkurs jest częścią dwudniowego wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej” organizowanego wspólnie z Miastem Olsztyn. W programie wydarzenia m.in.: kiermasz produktów regionalnych, pokazy kulinarne i degustacja potraw, strefa animacji dla dzieci, występy artystyczne oraz gotowanie na żywo ze znanym polskim kucharzem Karolem Okrasą.

Regulaminy konkursów i karty zgłoszeniowe do pobrania znajdują się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pod linkiem www.produktyregionalne.pl/nkd.html.