Znaleźliśmy się wszyscy w trudnej sytuacji, dotąd nam nieznanej. Z niepokojem spoglądamy w przyszłość, obawiając się o życie prywatne i zawodowe.
Jednak mimo całego trudu związanego z przetrwaniem w czasie pandemii, zachęcam do bycia solidarnym i do wspierania się nawzajem. Pomóżmy naszym lokalnym firmom przebrnąć przez ten trudny okres, decydujący o ich dalszym istnieniu na rynku.
Kupujmy lokalne produkty, jedzmy potrawy przygotowane przez nasze restauracje – wszystko z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i aktualnie obowiązujących przepisów prawa. Zachęcam do wspierania członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, którzy dalej działają, lecz w nieco innej odsłonie. Możemy zamówić u nich produkty czy dania z dowozem lub odbiorem własnym i mieć pewność, że to, co jemy zostało przygotowane przez naszych lokalnych wytwórców z użyciem lokalnych surowców. Okażmy solidarność i pomóżmy naszej regionalnej gospodarce przetrwać.
Stworzyliśmy bazę firm, u których można składać zamówienia – korzystajmy i udostępniajmy ją dalej!
Regionalne Dziedzictwo Kulinarne – jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służy spełnianiu życzeń konsumentów, zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności i restauracjami, a także wymianie wiedzy i doświadczeń pomiędzy regionami członkowskimi. Ważnym elementem rozwoju gospodarczego regionu jest również promowanie żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe.
DO POBRANIA:
– Apel Gustawa Marka Brzezina, marszałka województwa warmińsko-mazurskiego – wersja PDF
– Baza danych – członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle