Zapraszamy osoby prywatne i firmy produkujące wyroby regionalne (spożywcze i rękodzielnicze), stowarzyszenia, restauratorów, artystów oraz koła gospodyń wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego do udziału w roli wystawcy podczas wydarzenia „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej”, które odbędzie się 17 czerwca 2023 roku na olsztyńskiej starówce.

Organizatorzy zapewniają 30 drewnianych pojedynczych straganów z zadaszeniem. Ilość stanowisk jest ograniczona.  

W programie m.in.: kiermasz produktów regionalnych, konkursy i pokazy kulinarne, degustacja potraw, strefa animacji dla dzieci, występy artystyczne. Gość specjalny Karol Okrasa.

Podczas wydarzenia zostanie zorganizowany konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – informacje poniżej.

Aby zgłosić swój udział w roli wystawcy, wypełnioną i podpisaną kartę zgłoszenia należy przesłać do 24 maja 2023 roku na adres e-mail: j.kopacz@warmia.mazury.pl lub listem na adres: Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, Biuro ds. Żywności, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, ul. Jagiellońska 91 A, 10-356 Olsztyn.  

Do pobrania:
– Regulamin
– Karta zgłoszenia
– Plakat

Dodatkowo Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego I Lokalnego zapraszają producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XXII. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się 17 czerwca 2023 r. (sobota) na terenie Starego Miasta w Olsztynie podczas wydarzenia „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej”.

Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.

Podczas pierwszego etapu w Olsztynie – finału regionalnego – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

Drugi etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na wielkim finale konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W tym roku na laureatów konkursu czekają nagrody pieniężne.

Zgłoszenia (w wersji edytowalnej) należy przesłać do 30 maja 2023 roku na adres dow@warmia.mazury.pl

Konkurs jest częścią wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej” organizowanego wspólnie z Miastem Olsztyn. W programie wydarzenia m.in.: kiermasz produktów regionalnych, pokazy kulinarne i degustacja potraw, strefa animacji dla dzieci, występy artystyczne oraz gotowanie na żywo ze znanym polskim kucharzem Karolem Okrasą.

Regulaminy konkursów i karty zgłoszeniowe  do pobrania znajdują się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pod linkiem http://bitly.pl/MPlW1

Źródło: warmia.mazury.pl