W dniach 16-17 września kampus UWM stanie się miejscem obrad branży mleczarskiej. Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM jest jednym z organizatorów obchodów Ogólnopolskiego Święto Serca – VIII Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa.

Ogólnopolskie Święto Serów znane jest już wśród mieszkańców regionu Warmii i Mazur. Festiwal Serów i Twaróg już po raz ósmy zgromadzi serowych smakoszy. Centrum Konferencyjno-Szkoleniowe UWM i parking przed nim staną się miejscem nie tylko degustacji, ale też prelekcji i obrad gości z Polski i zagranicy. Wydarzenie będzie okazją do skosztowania szerokiej gamy serów i twarogów o najwyższej jakości i wartości odżywczej.

W programie dwudniowego, „serowego” wydarzenia będą m.in.:

– konkurs na najlepszy ser i twaróg, czyli wybór Serowego i Twarogowego Króla; 

– spotkania z ekspertami – jak wybrać najlepszy ser, jakie są różnice między gatunkami serów, rola nabiału w żywieniu;

– seminarium popularyzujące sery świata;

– ser i wino – spotkanie z francuskimi producentami;

– pokazy kulinarne i degustacje;

– Uliczka Seromaniaków – animacje dla dzieci w formie różnorodnych zabaw, konkursów oraz gier z nagrodami. 

Co roku stoiska wystawców podczas festiwalu odwiedza kilka tysięcy osób. Wydarzenie odwiedzają zarówno osoby indywidualne, jak i całe rodziny.

Wstęp wolny.  

Informacje o Festiwalu dostępne są na stronie wydarzenia. 

Wydarzenie organizowane jest w partnerstwie z: Samorządem Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Urzędem Miasta Olsztyna, Fundacją ŻAK Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, zakładami mleczarskimi produkującymi sery i twarogi, firmami obsługującymi branżę mleczarską. 

OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO SERA – FESTIWAL SERÓW I TWAROGÓW POLSKIEGO MLECZARSTWA odbywa się przy dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mleka oraz REGIONALNEJ INICJATYWY DOSKONAŁOŚCI. 

Źródło informacji: https://uwm.edu.pl/wydarzenia/viii-festiwal-serow-i-twarogow-polskiego-mleczarstwa