• Data: 22 listopada 2023
  • Godzina: 15:00
  • Czas trwania: 60 minut
  • Branża: Żywność
  • Miejsce: wydarzenie online

Chile w ostatnich latach umocniło swoją reputację jako czołowy gracz w światowej branży spożywczej. Branża ta jest drugim co do ważności sektorem po górnictwie pod względem wkładu w chilijski PKB i eksport – stanowi około 18% PKB, 25% eksportu, 20% wewnętrznej sprzedaży i 23% zatrudnienia.

Chile ma korzystne warunki klimatyczne i geograficzne, które umożliwiają produkcję żywności przez cały rok. Do wiodących grup produktów należą owoce, warzywa, ryby, mięso, wino. Pomimo bogatej produkcji krajowej, kraj ten nadal importuje różnorodne produkty spożywcze, które są trudno dostępne lub nieprodukowane na dużą skalę w kraju. Import produktów spożywczych wiąże się z surowymi regulacjami dotyczącymi jakości i bezpieczeństwa żywności.

Tamtejszy rynek o populacji 19 mln osób wciąż stwarza możliwości dla polskich eksporterów żywności. Dostęp Polski do chilijskiego rynku reguluje Umowa Stowarzyszeniowa z 2002 r. między UE a Chile. Na mocy tej umowy stawki większości towarów (96%) będących we wzajemnym obrocie zostały zredukowane do zera, a wartość jednolitej stawki celnej wynosi zaledwie 6%.

Podczas webinarium dowiesz się:

  • jaka jest charakterystyka branży spożywczej w Chile, tamtejsze kanały sprzedaży oraz bariery wejścia,
  • jakich praktycznych wskazówek udzieli chilijski importer polskich produktów, który przedstawi swoje „success story”,
  • jakie trendy panują w Chile i jakich produktów poszukuje tamtejszy konsument,
  • które wydarzenia w branży spożywczej w Chile są najważniejsze.

Szkolenie poprowadzą:

  • Adam Pejcha, Kierownik, Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Santiago de Chile,
  • Ewelina Poleszak, Business Development Manager, Zagraniczne Biuro Handlowe PAIH w Santiago de Chile,
  • Patricia Elbelman, Manager, Elbelman Corp S.A.

Webinarium będzie prowadzone w języku polskim oraz angielskim.

Udział jest bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona.

Więcej informacji, w tym link do zapisów – zobacz tutaj.