Warsztat, w ramach którego przedstawiony zostanie potencjał rozwoju innowacyjności w sektorze, w programie są również rozmowy o budowaniu sieci klientów oraz metodach pozyskiwania finansowania.
Czas i miejsce:
27 marca, 10:00 – 15:30
Olsztyn, Marka Kotańskiego 1
O wydarzeniu
Wydarzenie jest kolejnym etapem inicjatywy „Żywność Wysokiej Jakości Warmii i Mazur”, która ma na celu stworzenie społeczności najbardziej innowacyjnych firm z województwa warmińsko-mazurskiego z sektora produkcji i przetwórstwa żywności.
Podczas drugiego warsztatu zostaną zaprezentowane alternatywne formy produkcji żywności, innowacyjne narzędzia dostępne dla producentów i sposoby jak je wykorzystywać. Poruszone zostaną również aspekty sprzedażowo-marketingowe oraz omówione efektywne strategie promocyjne. Kolejnymi elementami warsztatu będzie rolnictwo ekologiczne i korzyści płynące z prowadzenia ekologicznej produkcji, możliwości współpracy przedsiębiorstw z instytucjami naukowymi oraz dobre praktyki współpracy na linii Urzędu z IOB i przedsiębiorstwami.
Organizatorzy są również otwarci na Państwa sugestie i opinie na temat innowacji, zmian w sektorze oraz potrzebach firm.
Podczas spotkania organizatorzy proponują dowolność w wyborze tematyki, dlatego będą 3 różne grupy tematyczne:
Grupa I
Prelegent: Piotr Ostaszewski, Ostoja natury – rolnictwo ekologiczne i regeneratywne
- Rolnictwo regeneratywne
• wprowadzenie, modele rolnictwa regeneratywnego
• system „no-dig”
• regeneratywny wypas
• produkcja kompostu
• Prezentacja założeń „Food Forest” (Projekt SR21)
- Innowacje techniczne
• Pasywna szklarnia słoneczna
• Prezentacja pasywnej autonomicznej szklarni w stylu chińskim (Projekt SR21)
• Pasywna chłodnia konopna
• Linia czyszczenia na mokro
• Linia czyszczenia na sucho
• Pasywny precyzyjny system nawadniania Ost-oya
- Sesja warsztatowa z Innowacji Społecznych
• model spółdzielczy
• grupa producencka – Zielona Piątka
• Partnerstwo lokalne BioHUB Bazar
• Model sprzedaży abonamentowej
• Interakcja z klientami za pośrednictwem platform społecznościowych FB, YT
Grupa II:
1. Prelegent: Marta Wangin, Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie
- Współpraca uczelni z otoczeniem społeczno-gospodarczym w celu wzmocnienia konkurencyjności regionu
2. Monika Wadowska-Główny specjalista ds. administrowania infrastrukturą i najmem, Kierownik Projektu pn. „Warmińsko-Mazurski STARTUP INKUBATOR”
- „Wspieranie przedsiębiorczości i innowacyjności przez Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny.”
3. Prelegent: Magdalena Grundwald, Foodtech.ac
4. Prelegent: Małgorzata Rudnicka, Mazowiecki Park Naukowo Technologiczny (TBC)
- Doświadczenia i dobre praktyki rozwoju inteligentnej specjalizacji “Bezpieczna Żywność” województwa mazowieckiego
Grupa III:
Prelegent: Sebastian Balcerak, EIT Food – Rolnictwo węglowe i inne schematy zielonego finansowania łańcuchów dostaw w przedsiębiorstwach sektora żywności wysokiej jakości
- systemy certyfikacji rolnictwa regenarytywnego (z udziałem światowych, uznanych firm oferujących usługi wokół „carbon farming”)
- obrót certyfikatami węglowymi (tzw. voluntary carbon market) – z udziałem ekspertów (np. green banking instruments)
- standard rolnictwa regeneratywnego (potencjał konkurencyjny Warmii i Mazur) (z udziałem ekspertów UWM, UP – np. prof. Stanisław Świtek)
- związek między potencjałem węglowym województwa a zdolnością inwestycyjną (credit ranking itd. – z udziałem instytucji finansowych)
Rejestracja
Zainteresowanych udziałem w wydarzeniu, uprzejmie prosimy o wypełnienie formularza rejestracyjnego dostępnego tutaj.