W siedzibie Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa w Olsztynie odbyło się wyjątkowe spotkanie poświęcone bogactwu kulinarnego dziedzictwa naszego regionu. Szkolenie pod hasłem „Produkty tradycyjne województwa warmińsko-mazurskiego” zgromadziło producentów, restauratorów i przetwórców żywności, a także członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” i osoby zainteresowane rozwojem lokalnych produktów.
📣 W programie nie zabrakło inspirujących wystąpień ekspertów:
- dr hab. inż. Iwona Batyk, prof. UWM (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie) przybliżyła trendy konsumenckie jako czynnik rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych,
- Aleksandra Skrobisz z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi omówiła zasady działania Listy Produktów Tradycyjnych,
- Alicja i Tomasz Derdoń z olsztyńskiej kawiarni „Moja” zaprezentowali historię i wyjątkowość marcepana królewieckiego,
- Paweł Błażewicz, Wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, zaprezentował aktualny stan produktów tradycyjnych w regionie oraz ich potencjał rozwojowy.
👨🍳 Wymiana wiedzy i… degustacja
Szkolenie było okazją do zdobycia praktycznej wiedzy na temat przygotowywania wniosków o wpis na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych, a także do wymiany doświadczeń i nawiązania nowych kontaktów.
Nie zabrakło również regionalnych smaków – uczestnicy mieli możliwość spróbowania lokalnych specjałów już wpisanych na listę, m.in.:
- kiełbasy polskiej wędzonej z Mazur,
- warmińskiej szynki wołowej wędzonej,
- marcepana królewieckiego,
- brukowca mazurskiego,
- sękacza mazurskiego,
- sera welskiego,
- miodu lipowego z Barcji.
📝 Zgłoś swój produkt!
Zachęcamy wszystkich lokalnych producentów, restauratorów i przetwórców do zgłaszania swoich wyjątkowych produktów, które budują tożsamość kulinarną Warmii i Mazur. Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych jest bezpłatny, a to doskonała forma promocji i utrwalenia lokalnych tradycji.
Więcej informacji o procedurze zgłoszenia dostępne na stronie:
👉 https://warmia.mazury.pl/obs…/lista-produktow-tradycyjnych
📌 Organizatorem szkolenia był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.