Termin: 10.11.2023, godz. 10:00 – 11:50
Rodzaj wydarzenia: Webinarium
Tematyka: Szkolenia i doradztwo BKL 2023
Kolejne spotkanie z cyklu #Spotkania branżowe skierowane do przedsiębiorców, pracowników, organizacji przedsiębiorców, przedstawicieli instytucji edukacyjnych (szkół, uczelni, firm szkoleniowych), instytucji rynku pracy, administracji publicznej oraz ekspertów i analityków związanych z sektorem handlu.
Spotkanie będzie okazją do zaprezentowania wyników drugiej edycji badań Branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego II – branża żywności wysokiej jakości realizowanego przez PARP we współpracy z Sektorową Radą ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości. Wspólnie z zaproszonymi ekspertami dyskutować będziemy w szczególności nt.:
- zapotrzebowania na pracowników i kompetencje w sektorze
- zatrudnienia cudzoziemców
- trendach oddziałujących na branżę
- możliwych kierunkach rozwoju rozwoju branży
PROGRAM
10:00 – 10:10 Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego w branży żywności wysokiej jakości wprowadzenie do spotkania
- Paulina Zadura, dyrektor Departamentu Analiz i Strategii, PARP
10:10 – 10:25 Pracownicy, kompetencje i trendy w sektorze
- Adriana Skorupska, koordynator projektu BBKL II, PARP
10:25 – 10:45 Które z trendów będą najsilniej zmieniać branżę – wyzwania i szanse – rozmowa z ekspertem branżowym
10:45 – 11:00 Jakie możliwe scenariusze rozwoju czekają branżę żywności wysokiej jakości
- Małgorzata Leszczyńska, współautorka raportu, Ośrodek Ewaluacji
11:00 – 11:50 Nawigacja na wzburzonym morzu czy może Złoty Wiek? Jak wykorzystać pojawiające się szanse – dyskusja ekspertów branżowych o kierunkach rozwoju branży
- dr inż. Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
- prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW
Moderacja spotkania: Monika Dawid–Sawicka, ekspertka rynku pracy
Zachęcamy do uczestnictwa w spotkaniu!