Podczas konferencji „Produkcja żywności wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – kreowanie marki, nowe rozwiązania, dobre praktyki“ poświęconej żywności wysokiej jakości, do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” dołączyło ośmiu nowych członków. Tym samym sieć zrzesza już 60 podmiotów.

W dwudniowej konferencji, która odbyła się w Lidzbarku Warmińskim, wzięli udział restauratorzy, producenci i przetwórcy żywności z całego regionu. Spotkali się aby m.in. wymienić się doświadczeniami i informacjami dotyczącymi branży, skutecznego marketingu oraz o możliwościach pozyskiwania dofinansowania dla przedsiębiorstw branży spożywczej. Spotkanie służyło także promocji regionalnej marki województwa, jaką jest sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury“.

Podczas uroczystości wręczono osiem certyfikatów nowym członkom sieci, tym samym sieć zrzesza już 60 podmiotów.

W kategorii „Gastronomia“ dołączyli: Kawiarnia Moja w Olsztynie, Gospoda Pod Łabędziem w Łuknajnie, Gospoda Warmińska w Butrynach, Restauracja „Ziemniak na drugie” w Kieźlinach, Restauracja Rybna „Rybaśka” w Koszelewach.

W kategorii „Producenci i Przetwórcy“ certyfikaty przynależności do sieci przyznano: „Siedlisku Pasieka Marta i Tomasz Wysokińscy w Studziance oraz Gospodarstwu Pasiecznemu „Oliwia” w Orzyszu. Natomiast w kategorii „Edukacja“ certyfikat zdobył Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.

Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury“ została powołana uchwałą zarządu województwa w 2023 roku do m.in. promocji żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na surowcach pochodzących z województwa warmińsko-mazurskiego. Służy także zachowaniu dziedzictwa kulinarnego regionu, podniesieniu jego atrakcyjności turystycznej, jak również wzmocnieniu konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw.

Lidzbarska konferencja wpisuje się w realizację strategii „Warmińsko-Mazurskie 2030. Strategia rozwoju społeczno-gospodarczego”, w której żywność wysokiej jakości została wskazana jako inteligentna specjalizacja.

Organizatorem wydarzenia był samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.

Źródło: warmia.mazury.pl, radioolsztyn.pl