Warmia i Mazury – słynące z wyjątkowej, unikalnej przyrody – to także połączenie potencjału miejsca i ludzi tworzy idealne warunki dla dynamicznego rozwoju gospodarczego. Atuty województwa wykorzystujemy w rozwoju regionu, zwłaszcza na obszarach trzech inteligentnych specjalizacji, wskazanych w strategii rozwoju województwa: ,,ekonomia wody”, ,,drewno i meblarstwo” oraz ,,żywność wysokiej jakości”.

 

Kliknij i zobacz także: raporty z badań potencjału innowacyjnego i rozwojowego przedsiębiorstw funkcjonujących w obszarze inteligentnych specjalizacji województwa warmińsko-mazurskiego

 

EKONOMIA WODY
Nieco ponad 20 procent powierzchni województwa warmińsko-mazurskiego to woda, co daje regionowi pierwsze miejsce w kraju. Nic więc dziwnego, że Warmia i Mazury – znane także jako Kraina Tysiąca Jezior – wiążą z wodą także swoją gospodarczą przyszłość.

Ostatnie lata to niezwykle dynamiczny rozwój infrastruktury dla turystów – budowane są ekologiczne przystanie, gotowe na przyjęcie tysięcy żeglarzy. W całym regionie powstają też luksusowe hotele z obiektami SPA i wellness, m.in. Hotel Krasicki w Lidzbarku Warmińskim, hotel Galery 69 w Dorotowie w pobliżu Olsztyna, hotel Masuria w WorlinachHotel Marina Golf Club w Sile k. Tomaszkowa czy Hotel Mikołajki Mazury.

Region znany jest z produkcji jachtów, łodzi oraz usług związanych z tymi branżami. Na Mazurach działają takie firmy jak np. Delphia Yachts z Olecka, która znajduje się w czołówce polskich producentów jachtów żaglowych (rocznie produkuje ponad 150 jachtów żaglowych i 1000 motorowych, które trafiają głównie na rynki Europy Zachodniej). Inne działające w regionie stocznie jachtowe to m.in. Northman z Węgorzewa czy Ostróda Yacht z Ostródy.

 

123

45gospodarka 014

 

 

DREWNO I MEBLARSTWO
Lasy, zajmujące prawie 1/3 powierzchni województwa, od dawna stanowią olbrzymie bogactwo Warmii i Mazur. O sile branży związanej z meblarstwem i przemysłem drzewnym stanowią chociażby liczby: produkcją mebli zajmuje się ponad 1,1 tys. firm, w których pracuje ponad 12 tys. ludzi, co daje nam najwyższy wskaźnik w Europie, produkcja arkuszy fornirowanych, produkcja sklejek, płyt laminowanych, wiórowych oraz desek daje nam trzecie miejsce wśród regionów Unii Europejskiej, produkcją pozostałych wyrobów z drewna oraz produkcją wyrobów z korka, słomy i materiałów do wyplatania zajmuje się 1450 podmiotów, co daje czwartą lokatę wśród regionów UE, leśnictwem i pozyskiwaniem drewna zajmuje się ponad 1,1 tys. firm (siódme miejsce w UE), natomiast produkcja opakowań drewnianych daje nam 8 miejsce wśród państw Unii.

Region nie tylko dostarcza surowce i półprodukty, zlokalizowane są tu także fabryki dostarczające produkty finalne – grupa Ikea w Wielbarku i Lubawie, Mazurskie Meble Trade w Olsztynie, DFM - Dobromiejska Fabryka Mebli w Dobrym Mieście czy Szynaka Meble w Lubawie.

123

4mebelplast 007mebelplast 009

mebelplast 009mebelplast 012mebelplast 015 

 

ŻYWNOŚĆ WYSOKIEJ JAKOŚCI
W województwie warmińsko-mazurskim działa ok. 26 tys. małych i średnich gospodarstw dostarczających żywność naturalną, tradycyjną i ekologiczną na bazie własnych surowców. Sieć rozwija się coraz dynamicznej - obecnie co jedenaste gospodarstwo ekologiczne w Polsce znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim (daje nam to drugie miejsce w kraju), a blisko 15 procent upraw rolnych, objętych systemem kontroli w rolnictwie ekologicznym, znajdowało się właśnie w naszym regionie. Z ekologicznych bogactw Warmii i Mazur czerpią firmy produkujące artykuły spożywcze i napoje – w regionie działa ich aż 900.

Najwięksi inwestorzy z branży spożywczej, którzy zainwestowali na Warmii i Mazurach, to: amerykański producent mięsa Smithfield Food (Morliny-Ełk, Ekodrob Iława) oraz Heineken (holenderski browar). Działają tu ponadto m.in. Indykpol (Olsztyn, producent mięsa i przetworów indyczych), Mazurskie Miody (Tomaszkowo, wyroby pochodzenia pszczelego), grupa Polmlek (Lidzbark Warmiński, producent mleka i wyrobów mleczarskich) oraz Tymbark (Olsztynek, producent soków i napojów niegazowanych).

Wokół produkcji żywności region rozwinął bardzo silną specjalizację naukową, w której osiąga obecnie znaczące sukcesy międzynarodowe i która jest jednocześnie zapleczem badawczo-naukowym dla wielu przedsiębiorców. Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim kształcą się przyszli technolodzy żywności, w Olsztynie działa także Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, jedna z czołowych instytucji naukowych regionu.

RAC 1109UWM akwakulturaindykpol

miody mazurskie 04RAC 2504mazurskiemiody 005

mazurskiemiody 007mazurskiemiody 009mazurskiemiody 013

1

1